KAZAN TESÝSAT


HÝZMETLERÝMÝZ / KAZAN TESÝSAT

→‚ž Katý, sývý veya gaz türünde bir yakýtýn yakýlmasý suretiyle enerji elde edilmesi ve bu enerjinin deðiþik amaçlarla verimli kullanýma sunulmasý, ancak doðru tasarýmlarla mümkündür.

→ Tesisat tasarýmýnda enerjinin kaynaðý durumundaki kazanlarýn doðru yerleþimlerinin yapýlmasý gerek, kullaným, gerekse güvenlik açýsýndan sorunsuz iþlemi getirecektir.

→ Bilindiði gibi “binalarýn enerji performans yönetmeliði”nde kullaným alaný 2000 m2’yi geçen binalarda “merkezi ýsýtma” yapýlmasý zorunlu hale getirilmesine raðmen burada sizlere vermek istediðim ister “BEP TR” yönetmeliðine tabi olsun isterse de yönetmelik kapsamý dýþýnda binalarda kazan dairesi tasarýmýnda dikkat edilmesi ve uyulmasý gerekenlerdir.

→‚ž Merkezi ýsýtma sistemlerinde, kazana geri dönüþ su sýcaklýðý ile dýþ hava sýcaklýk kontrolünü yaparak sistem ekonomisi saðlayacak sistemlerin seçilmesi gerekir.

→‚ž Merkezi ýsýtma sistemine sahip binalardaki kazan verimleri; katý yakýtlý kazanlarda %75’den, sývý ve gaz yakýtlý kazanlarda, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnca 5/6/2008 tarihli ve 26897 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan Sývý ve Gaz Yakýtlý Yeni Sýcak Su Kazanlarýnýn Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmeliðin 7. maddesinde belirtilen 2 yýldýz (**) verim sýnýfýndan daha düþük olamaz.

→‚ž Merkezi ýsýtma sistemlerinin yerleþimleri TS 2192 standardýna; gaz yakýt kullanan sistemlerin yerleþimi de TS 3818 standardýna göre yapýlýr.

→ Bir ýsý santralýnda hazýrlanan sýcak akýþkanýn istenilen ortama taþýnmasý ile bu ortamlarýn ýsýtýlmasý yöntemine “merkezi ýsýtma” denmektedir.

→ Romalýlardan bu yana gelmekte olan bir tekniktir.

→‚ž Eski dönemlerde bir ocakta yakýlan yakacaktan elde edilen sýcak duman gazlarý, döþeme  altýndaki veya duvarlar içindeki kanallardan geçirilerek, salonlarýn ve özellikle halka açýk banyolarýn ýsýtýlmasýnda kullanýlmýþtýr.